Home > Activiteiten > Themaochtend: Decemberfeesten in de kunst

Themaochtend: Decemberfeesten in de kunst

1 december 2022
10.00 uur
GRATIS
 
 
Themaochtend: Decemberfeesten in de kunst

Diana Kostman vertelt over hoe het Sinterklaasfeest in de loop der eeuwen een bron van inspiratie is geweest voor kunstenaars, variërend van de weergave van het levensverhaal van de Heilige Nicolaas tot speelse schilderijen vol vermaak.

Het is misschien wel één van de vrolijkste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen. Dit tijdloze tafereel laat een familie zien op de Sinterklaasochtend. Een jong meisje en haar broertje laten enthousiast de geschenken van de Sint zien terwijl hun oudere broer de roe in zijn schoen heeft gevonden. In de loop der eeuwen is het Sinterklaasfeest een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars, variërend van de weergave van het levensverhaal van de Heilige Nicolaas tot speelse schilderijen vol vermaak.

Ook het kerstfeest is in de loop der eeuwen vaak uitgebeeld. Bekend zijn uiteraard de taferelen met de aanbidding van het Christuskind door de koningen maar ook de meer wereldlijke benadering van kerstfeest zien we in de kunst terug. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kerstkaarten ontworpen door de meester van de Pop Art: Andy Warhol.

Toegang: De toegang voor deze themaochtend is gratis.

Praktisch: 
-Datum: 8 december 
-Tijd: 10.00 – 12.00 uur
-Aanmelden is niet nodig, kom gezellig langs!

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes