Home > Activiteiten > Rondje cultuur

Rondje cultuur

Kunst, muziek en historie
19 oktober 2023
20.00 uur
GRATIS
 
 
Rondje cultuur

De aftrap Rondje Cultuur in september was een daverend succes met vele bezoekers, die genoten van beweegbare kunst, vrolijke zangnoten en dichterlijke woorden. Het volgende Rondje Cultuur op donderdag 19 oktober, zal uiteraard een avondvullend programma zijn met kunst, muziek en historie! Kom vooral meebeleven in het Huis van Eemnes.

Tot en met 12 oktober heeft beeldend kunstenaar Henk Storm nog zijn expositie “Paint meet Pixels” in het Brinkhuis te Laren. Tijdens dit Rondje Cultuur komt hij vertellen over zijn digitaal schilderen, een schildervorm die dicht bij de traditionele vorm van schilderen ligt. Henk gebruikt hiervoor zijn IPad, die hij eerst gebruikte voor het maken van zijn composities van zijn olieverf en acryl schilderijen. Nu schildert Henk IPad-schilderijen, die hij vervolgens laat afdrukken op acrylglas of aluminium. Henk Storm heeft zijn digitale kunst zo ver ontwikkeld dat hij inmiddels les geeft op de Gooise Academie te Laren.

“Eemnes ontsnapte aan een catastrofe “: zo luidt de kop boven een artikel van Jaap Groeneveld in een kwartaalblad van de Historische Kring Eemnes. Hij refereerde hiermee aan de ‘bijna’ ramp op 13 mei 1943. ‘s Ochtends in alle vroegte kwam een Lancaster van de RAF terug van een afgebroken missie naar Duisburg. Het vliegtuig was ernstig geraakt door een Duitse nachtjager en zat nog vol bommen. Het scheerde om 2.20 uur laag en onderdelen verliezend over de kern van Eemnes en langs de Laarderweg om zich met een daverende ontploffing in het bouwland achter de Algemene Begraafplaats te boren. Van de zevenkoppige bemanning overleefde alleen de Australiër Horace D.M. Ransome DFC de klap. De overige zes bemanningsleden overleefden de crash niet. De namen van deze mensen staan op het Vrijheidsmonument in het Plantsoen. Een werkgroep in Eemnes, met o.a. leden van de Historische Kring en Vereniging Vrijheidsmonument, wil de plek van de crash (om en nabij) in de Zuidbuurt markeren met een informatiebord. Als blijk van erkentelijkheid voor de overledenen, en tevens om de geschiedenis van ons dorp meer zichtbaar te maken. ‘Opdat wij niet vergeten’.Deze werkgroep geeft bij monde van  in Rondje Cultuur een korte samenvatting van het gebeurde en loopt tevens vooruit op de plannen voor de onthulling van het informatiebord op 13 mei 2024.

Vier het Muzikale Erfgoed samen met MCC Next! Tijdens de festiviteiten ter ere van het 75-jarig bestaan van Drum- & Showband MCC in 2006, herleefden de oud-leden van deze legendarische band hun passie voor muziek. Uit die nostalgische vonk ontstond in 2011 een gloednieuwe band: MCC Next! Wat begon als een eenvoudige hereniging, is nu uitgegroeid tot een krachtige muziekformatie met meer dan 25 enthousiaste leden. Tijdens dit Rondje Cultuur heeft u de kans om MCC Next in actie te zien onder de bezielende leiding van dirigent Wouter van Luttervelt. Ze zullen de gloednieuwe nummers ten gehore brengen. maar ze brengen ook een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van MCC door enkele van de klassieke nummers van weleer op het programma te zetten. Herinner je de prachtig versierde kar van MCC Next tijdens de allegorische optocht in Eemnes?

Het programma start om 20.00 uur; de toegang is gratis en de theaterzaal is vanaf 19.30 uur open. Kom op tijd, want vol = vol ! Rondje Cultuur Eemnes: daar moet je altijd zijn!!

 

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes