Home > Activiteiten > Rondje Cultuur

Rondje Cultuur

Eemnes
19 januari 2023
20.00 uur
GRATIS
 
 
Rondje Cultuur

Allereerst wensen wij, als bestuur van Rondje Cultuur, u een fantastisch 2023! Ook dit jaar zullen we weer bijzondere Rondjes Cultuur met kunst, muziek en alledaagse onderwerpen presenteren. Donderdag 19 januari gaan we starten met het 1e Rondje van 2023. We hebben er zin in!

“Mijn camera is mijn schilderskwast, waardoor het geheel een gevoel geeft van de oude meesters. Mensen vinden het bijzonder dat mijn werk altijd op locatie is, ik mijn eigen kunstobject ben, maar ook de fotograaf en soms zelfs de videograaf. Er is dus niemand die mij hierbij helpt en ik gebruik geen kunstlicht. Mijn werk wordt omschreven als bizar emotioneel, vernieuwend, mysterieus en toch humoristisch!” aldus Bianca Pauline. Met haar lezing neemt Bianca Pauline, Photographic Artist, u mee in een creatieve en bizarre droomwereld, een niet bestaande wereld die ze tot leven laat komen met haar eigenhandig gemaakte maskers en kleding. Een wereld vol fantasie gecombineerd met haar jeugdherinneringen en persoonlijke ervaringen. De combinatie van maskers lijkend op stripfiguren, dieren, mensen, sprookjes of levenloze lichamen maken de kunstwerken vervreemdend. Inmiddels is het een collectie van meer dan 100 handgemaakte maskers, ieder met een eigen gezichtsuitdrukking. Voor de maskers, kleding en rekwisieten maakt zij gebruik van afgedankte materialen en vintage kleding. Haar gezichtsverlamming, als gevolg van een virusinfectie 16 jaar geleden, zette haar leven totaal op zijn kop en loopt nu als een rode draad door haar werk. In die tijd heeft ze ervaren hoe het was om er “anders uit te zien”.  Met haar fotokunst zet ze haar gevoelens en emoties om in beeldtaal en kan ze zo haar statement vertellen: “Het doet er niet toe hoe je eruit ziet, het gaat om de binnenkant van de mens”.

 

“Wij zijn ‘The BushBabes’, een akoestisch duo dat voor het najagen van een tienerdroom naar Australië is gevlogen om al muziek makend rond te reizen. Tijdens de covid lockdowns leefden wij in onze camper in ‘the bush’.  Het was hier dat wij onze instrumenten oppakte en onze tienerdroom gingen vormgeven als reizend muziek duo. Het is deze ‘bush’ waar de naam The BushBabes is ontstaan”.

Van muziek maken op straat (busken) met akoestische covers van de 60s tot muziek van nu kregen de The Bushbabes onderweg veel interesse om naar te luisteren, te dansen en mee te zingen. Inmiddels hebben zij een eigen cd “Holland Road” gemaakt en zullen zij hun reis voortzetten in Rondje Cultuur om harten te kunnen veroveren met hun muziek!

Van ‘discoalen’ tot ‘slijmerige deurmatten’: vismigratie onderzoek in het IJsselmeergebied.

Ooit gedacht dat een paling ongeveer 6000 kilometer aflegt om hier in het Gooimeer terecht te komen? Elk voorjaar trekken er miljoenen kleine (glas)aaltjes vanuit de Sargassozee richting de Nederlandse kust om het zoete water op te trekken en vervolgens op te groeien tot een paling zoals we die allemaal wel kennen. Helaas is er nog maar 1% over van de aantallen die in de jaren 80 voorkwamen. Om die reden wordt er al jaren onderzoek gedaan naar de migratie van de paling (aal) met verschillende telemetrietechnieken om te snappen waar het misgaat. En niet alleen de paling wordt onderzocht. Ook vissoorten als de brasem, de houting en de zeeprik in het IJsselmeergebied worden onder de loep genomen. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van vismigratie onderzoek in Nederland. Ook de VismigratieRivier, wereldwijd een uniek project, bij de Afsluitdijk komt aan bod. De lezing wordt gegeven door Ben Griffioen, onderzoeker van Wageningen Marine Research (WUR).

Praktisch:
Datum: 19 januari 
Tijd: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur
Locatie: theaterzaal van het Huis van Eemnes
Toegang: gratis 

 

 

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes