Home > Activiteiten > Het echte levensverhaal van Karen Carpenter

Het echte levensverhaal van Karen Carpenter

Luistercollege
26 mei 2023
20.15 uur
€19,50
 
Het echte levensverhaal van Karen Carpenter

‘Zelfs 40 jaar na haar dood is het verhaal van zangeres Karen Carpenter nog zó actueel’

Op 4 februari 2023 was het 40 jaar geleden dat zangeres Karen Carpenter, 32 jaar jong, overleed aan de gevolgen van anorexia nervosa. Volgens velen bezat ze één van de mooiste stemmen uit de popmuziek. Karen bezweek echter onder de druk van haar succes. 40 jaar na haar dood komen schrijver/verteller Anne Hurenkamp en zangeres Mariske Hekkenberg met een bijzondere productie: ‘A Song For You – het echte levensverhaal van Karen Carpenter.’ Een verhaal dat door de link met anorexia nervosa en de huidige prestatiemaatschappij nog steeds indringend actueel blijkt. Op 26 mei 2023 staan ze met hun vertelcollege in het Huis van Eemnes.

Schrijver/verteller Anne Hurenkamp:
“We zien in de media hoe groot de druk bij jongeren is om te presteren. Om altijd de beste versie van zichzelf neer te zetten, ook op hun eigen social media-kanalen. Het levensverhaal van Karen Carpenter laat je zien dat we met elkaar eigenlijk iets anders nodig hebben. Om te worden, of om juist trouw te blijven aan wie we écht zijn. Karens liedjes, haar stem, maar vooral haar verhaal nemen je mee in dat gevoel. Zelfs na 40 jaar is het verhaal van Karen Carpenter nog zó actueel. Het laat je bovendien op een nieuwe manier kennismaken met haar muziek. Daarom is dit een voorstelling die alle generaties zal aanspreken.”

Zangeres Mariske Hekkenberg:
“Het is een eer en een plezier om deze bijzondere voorstelling te brengen. Wat dit vertelcollege zo compleet maakt, is het beeldmateriaal. Het is alsof je onderdeel wordt van een live-documentaire over het leven van Karen Carpenter. Een verhaal dat gehoord, gezien én gevoeld mag worden.”

Getalenteerd zangeres en drummer
Met hun mooie en verzorgde songs bestormden Karen en Richard Carpenter in de jaren 70 wereldwijd als The Carpenters de hitlijsten. Hun muziek stond in die tijd vaak in schril contrast met de heersende rock- en disco-trend. Ondanks dat, was het succes van The Carpenters gigantisch. Met 90 miljoen verkochte platen en vele onderscheidingen was het duo één van de meest populaire acts van de jaren 70. Ook in Nederland waren The Carpenters enorm populair. Karens bijzondere, diepe stemgeluid en Richards virtuoze pianospel en inventieve arrangementen zorgden ervoor dat hits als (They Long To Be) Close To You, We’ve Only Just Begun, Top Of The World, Rainy Days and Mondays, Superstar en Yesterday Once More zich in ons collectieve geheugen genesteld hebben. Bovendien was Karen een virtuoze drummer: een unicum voor een vrouwelijke artiest in die tijd.

Veertig jaar geleden
Vóór de schermen stonden Karen en Richard bekend als het hardwerkende, onberispelijke ‘All American’ broer- en zus-duo. Ze werden gezien als the boy and girl-next-door. Achter de schermen begon zich bij Karen en Richard een steeds groter drama af te spelen. Naar de buitenwereld hield de familie Carpenter de schijn van perfectie op. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Karen, op 32-jarige leeftijd, aan bezweek aan anorexia nervosa. Pas na haar dood kwam het nieuws naar buiten over het geheim dat ze jaren met zich meedroeg. Daarmee nestelde zich óók het ééndimensionale beeld ‘van die zangeres met anorexia nervosa’ in ons collectieve geheugen. Maar wie was Karen Carpenter écht? Het wordt tijd om dat echte verhaal te gaan vertellen.

Levenslust en dromen
Het leven van Karen blijkt inmiddels, na veertig jaar, een verhaal over beklemmende familiebanden, macht en controledwang, prestatiedruk, naïviteit, hoop en teleurstelling. Een verhaal dat in schril contrast staat met het uitzonderlijke talent, de levenslust, wensen en dromen die de jonge Karen Carpenter had. Waarom greep niemand in? En waarom is haar verhaal vandaag de dag, nu prestatiedruk en sociale media ons leven beheersen, nog steeds actueel? Met verhalen, muziek en bijzondere beelden nemen Mariske Hekkenberg (zangeres) en Anne Hurenkamp (verteller) het publiek mee in het échte levensverhaal van Karen Carpenter. Tegen de achtergrond van de indringende vertelling krijgen haar prachtige nummers een extra dimensie. Ze vormen een hernieuwde kennismaking met Karen Carpenter en de kracht van haar stem, die miljoenen mensen tot op de dag van vandaag weet te ontroeren.

Praktisch:  
Datum: 26 mei 2023
Tijd: 20.15 uur
Entree: € 19.50
Incl. pauze drankje  

 

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes