Home > Over ons > Nieuws & blogs > Zij weet alles van kinderboeken

Zij weet alles van kinderboeken

24 mei 2022
Zij weet alles van kinderboeken

“Om je leesvaardigheid te vergroten moet je leeskilometers maken. Leeskilometers maken gaat een stuk makkelijker als je leest wat je leuk vindt.” Aan het woord is Erna Bosse, medewerker van de Bibliotheek.

Al veertig jaar is Erna Bosse woonachtig in Eemnes. Veel Eemnessers kennen haar van de Bieb waar ze al geruime tijd, zo’n 20 jaar, werkt. Binnen de Bibliotheek is haar specialiteit de jeugdbieb.

Plezier in lezen
Vanuit haar rol heeft ze veel contact met basisscholen, de kinderopvang en het consultatiebureau. Het bevorderen van het lezen bij de jeugd is echt haar passie. Dat begint zelfs al bij kinderen van 0 tot 4. Het is leuk en belangrijk als ouders en grootouders een kind voorlezen. “Als je plezier krijgt in het lezen, dan pak je sneller een boek”, zegt Erna.

Ouders en Co
Speciaal voor ouders, grootouders en kinderen van 0 tot 4 jaar is er wekelijks op dinsdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur het Ouders en Co. Het is een moment om elkaar te ontmoeten, samen te lezen, samen te praten en de kinderen kunnen met elkaar spelen. Het is een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten en ook is het ideaal om de Nederlandse taal te leren of je taalvaardigheid te verbeteren. “Lees wat je leuk vindt want alleen dan kan je ‘leeskilometers’ maken. Door veel lezen verbeter je je leesvaardigheden”, zegt Erna. In de schoolvakanties is er geen Ouders en Co.

Gratis lid worden
Alle kinderen in Eemnes kunnen gratis lid worden van Bibliotheek Gooi en meer. Erna: “Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen in Eemnes lid zijn van de bieb!” Ze is ook regelmatig te vinden op scholen in Eemnes waar ze vertelt over Dash, een programma waarbij de leerlingen leren over robots. Er wordt niet alleen verteld, maar ook gaan de leerlingen zelf aan de slag met het programmeren.

Mediawijsheid
Daarnaast is Erna druk met het programma mediawijsheid. Dit is een programma dat draait in de bibliotheek en in de klas. Hoe zoek je informatie op? Hoe zoek je op internet? En als je informatie hebt gevonden, hoe weet je dan of de informatie klopt? Want er staat op internet ook veel informatie die niet klopt. Dus wanneer is informatie betrouwbaar en waar moet je op letten? “Tijdens dit programma doen we ook altijd een battle. De groep wordt in tweeën gesplitst en iedereen krijgt dezelfde opdracht. Wie wint er? De groep die het opzoekt op internet of degenen die het opzoeken in boeken”, vertelt Erna enthousiast.

Een belangrijk onderdeel van het programma mediawijsheid is ook de gevaren van internet en Google. Is degene waar je gezellig mee chat wel wie hij zegt dat hij is? “Haal je ouders erbij of praat met iemand van de bibliotheek wanneer je twijfels hebt over wat je online ziet”, adviseert Erna dan ook.

BoekStartdag
Op zaterdag 11 juni is er BoekStartdag voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Die dag wordt er onder meer door een wethouder voorgelezen.

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes