Rondje Cultuur

17 september 2020
Rondje Cultuur

Kunst, muziek en ijs...bij Rondje Cultuur Eemnes op 17 september

Het jaar 2020 ging voor ons zo goed van start op 16 januari in de theaterzaal van het fonkelnieuwe (nog niet eens officieel geopende) Huis van Eemnes. De avond werd met een toost door de wethouder geopend. Een terugblik op ruim 6 jaar Rondjes Cultuur, hetgeen zo’n 150 presentaties zijn. Wij lieten u op deze avond ‘the best of the best’ zien en niets stond een mooie toekomst voor Rondje Cultuur meer in de weg, dachten we …..

Op 20 februari konden we nog genieten van Olga Dol en haar Venetiaanse maskers, van het duo Riflessioni met hun prachtige op Italië gerichte muziek, gevolgd door Henk Schovers, die ons alles vertelde over zijn leven op de ambulance.

En toen? kwam het corona-virus Nederland binnensluipen en ging ook het Huis van Eemnes in de lockdown. De reeds geprogrammeerde Rondjes Cultuur voor maart en april moesten we annuleren. Daarom besloten we dat Rondje Cultuur ‘ff… virtueel’ zou gaan op 14 mei, met de kunstenaar PaulO en het duo Kruid & Co. Dit was voor ons team ook geheel nieuw en daarom ook best wel spannend; ook voor onze presentator Marcel Peek, die nu zijn woordje hield voor een scherm, zonder u, als live publiek. We kregen maar liefst 70 aanmeldingen om het programma virtueel bij te wonen; eigenlijk een zaal vol! Het ging niet allemaal perfect, maar we waren er wel!!

Op 25 juni wilden we graag via een ‘live stream’ vanuit het Huis van Eemnes Rondje Cultuur uitzenden, maar we hadden inmiddels een hittegolf en wie wil er dan ’s avonds achter zijn computerscherm zitten i.p.v. lekker buiten met een koel drankje in de tuin? Technisch gezien was het ook voor ons wel een dingetje en we besloten hiervan af te zien. Inmiddels gaan we de goede kant op en krijgen we langzaam maar zeker onze vrijheid weer terug. Als iedereen zich aan de 1,5 m regel gaat houden, zijn wij na de vakantieperiode er ook weer, als vanouds, vanuit de theaterzaal en wel op 17 september om 20.00 uur!!

Allereerst zullen we kijken en luisteren naar de kunstenaar Ella Steenmeijer, waarbij veelzijdigheid hoog in haar vaandel staat. De aan de Groningse kunstacademie afgestudeerde kunstenaar geeft naast haar werk als beeldend kunstenaar ook trainingen bij bedrijven, overheid en opleidingscentra en heeft meer dan duizend ideeën om met kleuren en schilderijen bezig te zijn. Haar trainingen staan altijd in het teken van de te ontdekken creativiteit in de mens. Haar kunstwerken kenmerken zich door uniek materiaalgebruik en vooral heldere en duidelijke vormen. Ella zal vertellen over haar speciale eigen techniek; het is niet alleen schilderen met verf, maar ook met licht. Zij schildert spiegelbeeld op transparante platen, zowel voor particulieren als voor grote opdrachten.

Een oude, maar vooral bekende muziekband zal deze avond de vrolijke noot ten gehore brengen: de Band Uit Eemnes, beter bekend als BUÉE. In de huidige vorm bestaat de band sinds eind 2016. Jan van IJken en Ida de Jong zijn een onafscheidelijk blazers-duo die met hun solo’s en improvisaties het publiek altijd weer weten te verrassen. Rob Hondius weet percussie als geen ander te vertalen naar emotie, en Astrid Knaap vervult naast een vocale ook een instrumentale rol met haar gitaar. Met zowel eigen als bestaande nummers in het repertoire kunnen we hun genre het beste omschrijven als easy, jazzy, swingy.

Jacques Vos, manager van het IJscentrum, met een enorm indrukwekkende CV  (brood en banketbakker, patissier, chocolatier, docent, trainer, auditeur) stond 20 jaar geleden aan de wieg van het IJscentrum en stopt er al twee decennia zijn ziel en zaligheid in. Samen met heel veel vakbroeders zoals Koninklijk Horeca Nederland, de Vakschool Wageningen, IJsTop (vereniging van SVH-meester-ijsbereiders) heeft Jacques in 20 jaar iets unieks neergezet waar menige branche jaloers op kan zijn. Het IJscentrum heeft er aan bijgedragen dat de branche enorm is gegroeid en het kennisniveau van de ijsbereider en kwaliteit van het ambachtelijk ijs in Nederland zeer hoog staan aangeschreven, zowel nationaal als internationaal. Jacques geniet van de diversiteit van mensen waarmee hij werkt en leert er nog elke dag van. Kennis overdragen vindt hij fantastisch en bij Rondje Cultuur zal hij met veel enthousiasme hierover komen vertellen.

Rondje Cultuur is gratis toegankelijk en biedt een gezellige avond met kunst, muziek en culturele en/of alledaagse onderwerpen. Rondje Cultuur wordt gehouden in de theaterzaal van Het Huis van Eemnes en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Rondje Cultuur is voor een beperkt aantal bezoekers toegankelijk en zal volgens de restricties van het RIVM en overheid worden uitgevoerd.                            We zien u graag in het nieuwe Huis van Eemnes op 17 september!

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes