Home > Over ons > Nieuws & blogs > Inwoner Eemnes schenkt Bechstein-vleugel aan Hu...

Inwoner Eemnes schenkt Bechstein-vleugel aan Huis van Eemnes

16 september 2021
Inwoner Eemnes schenkt Bechstein-vleugel aan Huis van Eemnes

Dankzij een schenking van een inwoner van Eemnes hebben we nu een eigen vleugel in huis. Donderdag 16 september is de Bechstein-vleugel voor het eerst bespeeld in het Huis van Eemnes, tijdens het lunchpauzeconcert van pianist Arthur Bouma. De schenker, de heer Van Kesteren, is voorafgaand aan het concert door wethouder Wilma de Boer in het zonnetje gezet.

De Gooi- en Eemlander interviewde de heer Van Kesteren over zijn schenking:

 

Hoe een antieke vleugel van een Duitse luitenant in het Huis van Eemnes belandt
De familie Van Kesteren doneert een antieke vleugel aan het Huis van Eemnes. De Bechstein is zo’n 175 jaar oud en behoorde ooit tot een Duitse luitenant. Afgelopen donderdag werd de piano voor het eerst bespeeld tijdens het lunchpauzeconcert.

Zo’n twintig jaar geleden kocht Joop van Kesteren de vleugel. Hij liep ertegenaan in een antiekzaak van Den Haag. Die kon mooi de ruimte opvullen in zijn huis, zo dacht hij. Bij de piano zat een document van de allereerste eigenaar, een Duitse luitenant. Jarenlang bleek het instrument in Berlijn te hebben gestaan en overleefde zelfs de bombardementen in de oorlog.

,,In eerste instantie wilde ik wel pianolessen nemen”, vertelt Van Kesteren aan de telefoon. ,,Mijn buurvrouw gaf ze. Maar later realiseerde ik me: als ik dan niet goed heb geoefend, krijg ik meteen op mijn donder. Ik zag af van de lessen en pingelde door de jaren heen zelf wat op de piano. Ik kon de Für Elise en wat kerst- en sinterklaas liedjes spelen. En soms kwam er visite die een paar melodieën speelde.”

Toen meneer Van Kesteren en zijn vrouw ineens kleiner gingen wonen, moest de vleugel een nieuwe plek krijgen. ,,In het Huis van Eemnes vroeg ik: hoe werkt dat eigenlijk met die lunchconcerten? Ze bleken nog geen eigen piano te hebben. Of ze gebruikte een oude, of de pianist nam zijn eigen vleugel mee. Waarop ik vroeg: wat als jullie die van mij cadeau krijgen? Meent u dat nou, zei de man.”

,,Enkele dagen later kwam een pianist bij mij thuis proefspelen en nu staat hij in de theaterzaal van het Huis van Eemnes”, vervolgt Van Kesteren zijn verhaal. Pianist Arthur Bouma bespeelde de vleugel voor het eerst tijdens het lunchpauzeconcert. ,,Die man kon spelen. Even dacht ik: er blijft niks over van de piano. Maar het was prachtig. Hij speelde stukken van Mozart en Franz Liszt. Onvoorstelbaar hoe hij dit uit zijn hoofd speelde. Daarvoor moet je jarenlang oefenen.”

,,Het is een blijk van betrokkenheid dat iemand zo’n grote gift aan ons doet”, reageert algemeen directeur Lydia Baloe. ,,Een goede vleugel is kostbaar en tot nog toe hadden we niet de middelen om er zelf een aan te schaffen. Wijzelf en inwoners Eemnes van gaan hier veel plezier aan beleven.”

Lydia Baloe, Algemeen directeur Huis van Eemnes: “We zijn de heer Van Kesteren ontzettend dankbaar. Het is een blijk van betrokkenheid dat iemand zo’n grote gift aan ons doet. Een goede vleugel is heel kostbaar en tot nog toe hadden we niet de middelen om er zelf een aan te schaffen. Wijzelf en de inwoners van Eemnes gaan hier heel veel plezier aan beleven.”

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes