Home > Over ons > Nieuws & blogs > In gesprek met Renske van Samen Oplopen

In gesprek met Renske van Samen Oplopen

25 april 2023
In gesprek met Renske van Samen Oplopen

In gesprek met Renske van Dorp over Samen Oplopen

Renske van Dorp is moeder  van twee kinderen (15 en 13 jaar) en heeft naast haar werk als pedagoog ook enkele jaren als groepsleerkracht in het basisonderwijs gewerkt. In december is zij voor Stichting Versa Welzijn gaan werken als coördinator van Samen Oplopen.

Samen Oplopen is nieuw in Blaricum, Eemnes en Laren, maar bestaat al 12 jaar in Nederland. Dit initiatief is speciaal opgezet om gezinnen te ondersteunen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk hierbij aan gezinnen die in een nieuw land wonen, weinig financiële armslag hebben, zwanger zijn maar weinig mensen kennen die hen kunnen steunen, alleenstaande ouder zijn of andere factoren die zorgen geven.

De vrijwilligers van Samen Oplopen bieden dan steun, zorg en begeleiding in het gezin. Soms is de steun met name gericht op het bieden van een luisterend oor, of is de vrijwilliger vooral een klankbord. Er zijn ook gezinnen waarbij de hulp heel praktisch is, samen het huis op orde krijgen of taalhulp. Er is altijd sprake van maatwerk. De coördinator begeleidt de koppeling van de vrijwilliger aan het gezin of een jongere. Gezinnen kunnen door bijvoorbeeld door de school van de kinderen worden gewezen op deze nieuwe hulp, maar een gezin kan zich ook rechtstreeks aanmelden.  

Samen OplopenGezinsmaatjes
Van Dorp maakt persoonlijk kennis met alle gezinnen, bespreekt hun verschillende hulpvragen en zoekt een match met een vrijwilliger die kan helpen met (een gedeelte) van de hulpvragen. De begeleiding van een gezin duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van de behoefte.
Renske noemt haar vrijwilligers: gezinsmaatjes.

 

Na verloop van tijd worden de gezinsmaatjes écht een onderdeel van een gezin, een extra ‘oma’ of huisvriendin. Het valt op dat de vrijwilligers na de begeleidingsperiode van 2 jaar vaak nog in contact blijven met de gezinnen, zegt Renske glimlachend.

Tijdens het traject wordt er hard gewerkt aan het uitbreiden van het netwerk van de gezinnen. Zodat het gezin ergens op kan terugvallen  nadat de begeleiding van Samen Oplopen is afgerond. Dit doet ze bijvoorbeeld door haar vrijwilligers te stimuleren de gezinnen ook kennis te laten maken met activiteiten waarbij  ze nieuwe mensen leren kennen zoals Ouders&Co en het Taalcafé in Huis van Eemnes.

De vrijwilligers worden getraind door Stichting Samen Oplopen. Er wordt gewerkt vanuit de presentatie benadering; als gezinsmaatje sluit je aan bij het gezin. Wat is hun behoefte en wat willen zij bereiken binnen 2 jaar. De gezinnen weten zelf vaak goed waar ze steun bij nodig hebben. Samen wordt er opgelopen om  te werken aan, een fijner gezinsleven, legt ze uit.

Buurtgezinnen Buurtgezinnen
Buurtgezinnen is naast Samen Oplopen óók actief in Eemnes en Blaricum. Dat is hartikke mooi want zo kunnen we samen brede informele steun voor gezinnen vormgeven. Bij Samen Oplopen komt er een gezinsmaatje bij het gezin thuis. Buurtgezinnen maakt het mogelijk dat ouders worden ontlast door een kind (of meerdere) wekelijks even te laten spelen in een steungezin. In sommige gevallen is een combinatie van Samen Oplopen en Buurtgezinnen wenselijk. Het is fijn dat we samen kunnen overleggen. Omdat we allebei ambulant werken is het Huis van Eemnes een fijne plek om samen te overleggen.

Pilot
Trots vertelt Renske dat al vier gezinnen zich hebben aangemeld voor haar traject. Twee gezinnen zijn inmiddels al gematcht aan een gezinsmaatje, waarvan ook een maatje uit Eemnes. Twee andere gezinnen zullen in mei kennismaken met hun gezinsmaatje.

Haar team bestaat op dit moment uit vijf vrijwilligers.  De afgelopen week hebben twee nieuwe vrijwilligers uit Eemnes zich ook aangemeld. Daar gaat ze binnenkort thuis kennismaken. Het is mooi om te merken dat er in Eemnes een hoge bereidheid is om iets moois te betekenen voor een ander!

De pilot duurt drie jaar. Renske hoopt de komende drie jaar minimaal 35 gezinnen te kunnen matchen aan een fijn gezinsmaatje. Daarna gaat ze samen met de gemeente en Stichting Versa Welzijn de balans op maken. Er wordt dan gekeken of deze vorm van informele steun aansluit bij de behoeften van gezinnen in Blaricum, Eemnes en Laren.  

"Het project Samen Oplopen is een mooie manier om gezinnen te ondersteunen en te helpen bij het vergroten van hun sociale netwerk. Het is een waardevol initiatief dat bijdraagt aan het welzijn van gezinnen in de BEL-gemeente." 

Ben of ken jij een gezin dat een steuntje in de rug kan gebruiken? Of zou je als gezinsmaatje een gezin willen ondersteunen ? Meer informatie en aanmelden kan hier: https://www.versawelzijn.nl/ons-aanbod/samen-oplopen-bel/

 

 

 

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes