Home > Over ons > Nieuws & blogs > Expositie Rosa Douma

Expositie Rosa Douma

28 juni 2024
Expositie Rosa Douma

‘De Cartograaf’ exposeert in Huis van Eemnes
Kunstenares Rosa Douma (33) laat haar creatieve werk zien in het Huis van Eemnes.
In al haar ontwerpen komt hetzelfde thema terug: landkaarten en plattegronden.
“Ik reis mee op de verhalen van anderen. Iedereen heeft een connectie met een bepaalde plek. Kaarten brengen altijd herinneringen naar boven. En ik maak dat tastbaar, hoe tof is dat?” ‘Kaarten zijn universeel. Ze maken herinneringen en connecties tastbaar,’ vertelt Rosa. Op basis van die gedachte begon ze na haar afstuderen te experimenteren met het maken van collages van historische kaarten en moderne plattegronden. Na enkele jaren ontwikkelde dit door tot ‘De Cartograaf.

Inspiratie
Hoewel ze 10 jaar geleden begonnen is met een kraam op diverse weekmarkten, heeft Rosa sinds vier jaar een fysieke winkel, nu gevestigd aan de Hoogstraat in Leiden, op de meest centrale plek: waar de Rijn samenstroomt. In haar winkel ontmoet ze haar klanten, die haar inspiratiebron zijn. ‘Er komen altijd zoveel verhalen los, ik zou er een boek over kunnen schrijven,’ lacht ze. De onderwerpen voor de collages komen voort uit Rosa’s eigen ervaringen, verzoekjes van klanten of reacties op social media.

Project Landkaart
In de kaart van Nederland die op de expositie te zien is, heeft de kunstenares geprobeerd alle hoogtepunten van Nederland te verwerken. Niet de standaard hoogtepunten, maar alle kenmerkende eigenschappen voor een provincie zoals plaatsen, herkenningspunten, dieren en lokale gerechten. Voor de kaart is ze altijd op zoek naar informatie die op Google niet te vinden is. ‘Dat is interessant, dat is mijn drijfveer.’

Kijk op de wereld
De kaarten die Rosa gebruikt voor haar werk zijn gedigitaliseerd. Voor de sleutelhangers en manchetknopen, gebruikt ze wel echte kaarten uit oude Bosatlassen, maar voor de collages zou ze op zo’n grote schaal kaarten moeten verknippen, dat is onmogelijk. ‘Veel kaarten zijn ook een historisch document, daar kun je niet zomaar de schaar in zetten. Ik bezit wel veel kaarten. Aan een klein stukje kan ik al zien om welke editie het gaat.’ “Elke atlas vertelt verhalen over hoe mensen in een bepaalde tijd naar de wereld keken.”
Rosa’s werk gaat verder dan alleen de collages van kenmerkende gebouwen en landschappen in binnen- en buitenland. Naast werk op maat voor huwelijken, verhuizingen en geboortes, heeft ze ook een serie die is gewijd aan typische verschijnselen in ons eigen land. ‘In de Hollandse natuur is veel schoonheid te vinden. Dankzij mijn vader heb ik daar altijd al oog voor gehad. Ik bracht in mijn jeugd graag tijd door in de polder van Eemnes met mijn vader, in het weidse land, koeien, weidevogels, wilgen en riet. Hij heeft mij geleerd van alle kleine dingen te genieten.’

Deel te bezichtigen
Tijdens de expositie is een gedeelte van het werk van de Cartograaf te bezichtigen. Een meer uitgebreide collectie is te vinden in de winkel in Leiden of online. Niet ter publicatie. Meer informatie op te vragen bij Rosa Douma. Tel: 0627055966.
De expositie is te bezichtigen van vrijdag 28 juni tot vrijdag 23 augustus.

Weet wat er bij ons speelt! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden
© 2024 Huis van Eemnes